Skip to main content

Matěji: „Co vlastně můžeš jíst?“ Takovou otázku už dostávám dlouhá léta. A tady je odpověď. Níže najdeš recept na léčivý vývar, který mi doslova zachránil život. Proto se o něj s tebou musím podělit hned v úvodním článku této rubriky plné receptů. Pokud ti recept pomohl a přijde ti nepostradatelný, stejně jako mně, sdílej ho i s tvými přáteli.
Na další a další léčivé recepty se můžeš těšit.

Celých 12 let říkám, co jíst nemohu. S tím je konec. Tady a teď s tebou budu sdílet recepty na jídla, která si vařím. A nemusíte se bát, velmi si pochutnávám. Těšit se můžeš na jídla, která na první pohled budeš často znát, ale já jsem je musel upravit k svému uzdravení.

Nejdůležitější věc při jídle: „Nikdy na ni nezapomeň!!“

Pomalé jezení je důležitější než si myslíš. Také do sebe jídlo pokaždé hodíš rychlostí blesku a jdeš zase pracovat? Chápu, mě se to stává i teď. V takovém případě ale tvoje tělo vůbec neví, že by něco snědlo. Proto máš neustále hlad a pořád bys něco jedl. A potom je ti jedině špatně. Řešení je jednoduché. Řekni svému tělu, co máš na talíři

Výzva na závěr

Chápu, že mi možná nevěříš, já jsem také svojí mamce nevěřil, když mi opakovala: „Matěji nehltej.“ Proto tady mám pro tebe výzvu, kterou zkus vydržet týden, a pak mi dej vědět, jak jsi dopadl, a jak se cítíš. A já jdu do výzvy s tebou. Nejlepší je domácí jídlo vařené a s láskou a samozřejmě od maminky nebo babičky. Souhlasíš semnou?

Krok 1: Nandej si jídlo tak, aby se ti už od pohledu sbíhaly sliny. Dej si opravdu záležet.
Krok 2: Poděkuj, že máš možnost jíst takové úžasné jídlo
Krok 3: Přivoň si k jídlu a sám pro sebe si řekni, co máš vlastně na talíři
Krok 4: Řekni si: „vše co jím, je pro mé tělo prospěšné, vše co jím mne léčí a uzdravuje.“
Krok 5: Nastav si stopky na 45 nebo alespoň 30 minut, tak dlouho teď budeš jíst
Krok 6: Každé soustu zkousni 100x nebo minimálně 50x, ale ze začátku je to náročné, proto i 20x pro začátek stačí
Krok 7: 30-45 minut uteklo jako voda a ty máš po jídle. Řekni si, jak ti jídlo chutnalo, a že ti po něm je, jen a jen krásně.

Jsi úžasná/ý, zvládl/a si dnešní výzvu, zkusíš to i zítra?

Recept

Léčivý masokostní vývar

Ingredience
kvalitní kuřecí kosti/hovězí kosti/morek (v bio kvalitě)
Kořenová zelenina
celer, petržel, mrkev,
cibule, řapíkatý celer, zelí
Koření
tymián, česnek, majoránka, oregano
petržel, kardamom, skořice, hřebíček, kurkuma

jablečný ocet (1 polévková lžíce)

Byliny
lékořice, skořice, kozinec blanitý

Příprava
Všechny ingredience vložíme do hrnce a zalijeme kvalitní studenou vodou.
Přiklopíme pokličkou a na mírném plameni vaříme 5 hodin.
Nepřekračujeme dobu vaření 5 hodin, pak se kostí můžou začít uvolňovat minerály, které jsou zdraví škodlivé, jako například olovo.
Vývar scedíme přes nerezové sítko a popíjíme mezi jídly.

Nejvíce léčivý potenciál má popíjení vývarů na lačný žaludek.

A teď už si jen vychutnej nejen jídlo, ale i chvilku pro sebe.
Dobrou chuť a dej mi vědět, jak ti chutnalo.